Pieczywo bezglutenowe i razowe – dlaczego warto po nie sięgać?

Pieczywo jest podstawą diety każdego człowieka. Bułki i chleby służą jako baza do kanapek, szybka przekąska oraz dodatek do sałatek, zup czy dań mięsnych. Wiele słyszy się jednak o ich kaloryczności lub szkodliwości względem układu trawiennego – zwłaszcza w kontekście osób chorych na celiakię. Czym zatem zastąpić tradycyjne pieczywo, kiedy pragniemy zadbać o swoje zdrowie lub zapobiec dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego?

Pieczywo razowe – sprzymierzeniec w walce o smukłą sylwetkę i zdrowie

Pieczywo razowe to bułki i chleby przygotowane z mąki razowej, czyli nieoczyszczonych zmielonych ziaren, łusek, jąder i kiełków zbóż. Produkty stworzone z tego rodzaju mąki są zatem znacznie bogatsze w cenne dla zdrowia składniki odżywcze, mają głębszy smak i większą wartość dla naszego układu pokarmowego. Zawierają one więcej błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm i ułatwia wypróżnianie, pozwalając nam czuć się lżej i stopniowo tracić zbędne kilogramy. Co więcej, nieoczyszczone mąki razowe to także bogactwo witamin i minerałów, takich jak żelazo, cynk czy fosfor, które mają niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów naszego organizmu. Warto zauważyć również, że pieczywo razowe zawiera mniej skrobi, która pęcznieje w żołądku i utrudnia procesy trawienne.

Pieczywo bezglutenowe nie tylko dla chorych na celiakię

Pieczywo bezglutenowe to wyroby piekarnicze przygotowane z takich mąk, jak mąka ryżowa, gryczana, kukurydziana, sojowa, jaglana, migdałowa czy kokosowa. Wiele z nich, podobnie jak mąka razowa, zawiera znacznie więcej wartościowych składników odżywczych niż tradycyjna, oczyszczona mąka pszenna, która u osób z nietolerancją glutenu mogłaby wywołać takie objawy, jak zaparcia, wzdęcia, wymioty, biegunki, bóle brzucha, pokrzywki skórne oraz zawroty głowy. Jednocześnie mąki bezglutenowe bardzo często są mąkami dietetycznymi, czyli charakteryzującymi się niskim indeksem glikemicznym. W praktyce oznacza to, że nie powodują nagłego wyrzutu insuliny, który daje chwilowy przypływ energii, a następnie powoduje uczucie zmęczenia i znużenia. Pieczywo bezglutenowe doskonale sprawdzi się zatem również w diecie osób dbających o linię i odchudzających się.

Pieczywo bezglutenowe i razowe w sklepie Biogo

Produkcja zdrowego pieczywa nie musi wiązać się z rezygnacją z doskonałego smaku, puszystego wnętrza i chrupiącej skórki, za którą wiele osób uwielbia świeże wyroby piekarnicze. Doskonałej jakości mąki razowe, z których przygotowywane jest pieczywo dostępne w naszym sklepie to gwarancja nie tylko zdrowego składu, ale również pysznego, głębokiego smaku i pięknego aromatu. Z kolei wszystkie oferowane przez nas wyroby bezglutenowe to produkty oznaczone ogólnoeuropejskim znakiem Przekreślonego Kłosa, który świadczy o tym, że nie zawierają one nawet śladowych ilości glutenu.

Nietolerancje pokarmowe czy chęć zadbania o zdrowie lub zrzucenia zbędnych kilogramów nie muszą wiązać się z koniecznością całkowitej rezygnacji z pieczywa. Wystarczy sięgać po takie produkty, jak chleb razowy czy chleb bezglutenowy, aby nadal cieszyć się smakiem pysznych kanapek na śniadanie i kolację.

Pieczyhwo bezglutenowe kupicie: https://biogo.pl/pieczywo-bezglutenowe-razowe

Uncategorized | 0 |

admin Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *